Skip to main content

Filmscenario

In de cursus filmscenario leer je een eigen filmplan stapsgewijs te ontwikkelen. Centraal in de cursus staat dus het filmplan, dat je zelf inbrengt. Dit project wordt in acht bijeenkomsten stap voor stap verder gebracht. Je leert een synopsis te schrijven, een treatment, en verder worden alle mechanismen en technieken behandeld die in de ontwikkkeling van een script belangrijk zijn: karakters, structuur, spanningsbogen, verhaallijnen, scènes, dialogen, enzovoort. Voorop staat het ambacht van het scenarioschrijven. Het plan kan een korte film betreffen, maar een werk van speelfilmlengte behoort ook tot de mogelijkheden.

De cursus is bedoeld voor mensen die al enige ervaring hebben in scenarioschrijven en die tijd hebben om enige maanden hard te werken. We verwachten dan ook dat je bekend bent met de basisbegrippen van het scenarioschrijven. Je hebt bijvoorbeeld eerder onze basiscursus gevolgd, of vergelijkbare kennis elders of in de praktijk opgedaan.
Vermeld op het aanmeldformulier onder 'opmerkingen' op basis van welke ervaring je mee wilt doen met deze cursus. Als we willen overleggen of deze cursus geschikt voor je is, nemen we contact met je op.

De kosten voor deze cursus bedragen 725 euro. Deze cursus wordt twee keer per jaar aangeboden, in de herfst en in het voorjaar en is zowel online (via Zoom) als op locatie in Amsterdam te volgen (Herengracht 274 of Herengracht 613).

De cursus bestaat uit 8 lessen van 3 uur. De groep bestaat uit maximaal 8 deelnemers. 

Cursusdata en docenten

De lesdata van de online cursus zijn hetzelfde als van de cursus op locatie. Op het inschrijfformulier kun je aangeven voor welke van de twee je wilt inschrijven.

Herfst 2023 (voor de cursus in Amsterdam (start 7 oktober) zijn er nog enkele plaatsen beschikbaar)
Acht zaterdagochtenden van 10-13 uur.
Lesdata: 23 september, 7 en 21 oktober, 11 en 25 november, 9 december, 13 en 27 januari.
Docenten: Gwyneth Sleutel en Maarten Almekinders (Amsterdam) en Pieter van den Berg (online).
De groepen van Maarten en Gwyneth (Amsterdam) starten op 7 oktober, de laatste les vindt plaats op een in overleg met de groep vast te stellen datum. 
Klik hier voor het aanmeldformulier voor de cursussen.

Voorjaar 2024
Acht maandagavonden van 19-22 uur.
Lesdata: 12 en 26 februari, 11 en 25 maart, 15 april, 6 en 27 mei, 10 juni.
De docenten worden hier nog nader bekendgemaakt.
Je kunt je inschrijven tot 25 januari 2024.
Klik hier voor het aanmeldformulier voor de cursussen.