Skip to main content

Documentaire

Loop je rond met een idee om een documentaire te maken maar weet je niet hoe te beginnen?

In de cursus Documentaire wordt er gewerkt aan dat eigen idee. Er wordt geen scenario geschreven maar een filmplan: een plan om te filmen. Het echte maken van de film gebeurt later, mét de camera en het echte leven in plaats van achter het bureau. Maar wanneer de documentairemaker op de set staat dienen zich veel keuzes aan. Om dan te weten wat je wilt en zoekt wordt vooraf een filmplan geschreven.

Vanuit verschillende invalshoeken zoals, research, storytelling, interview, vorm en stijl zullen we de ideeën verder op papier uitwerken. Net als bij speelfilm zullen de basisbegrippen van scenarioschrijven aan bod komen zoals ideeontwikkeling, premisse, logline, synopsis, karakterontwikkeling, verhaalstructuur, plotlijnen, vertelperspectief, scèneopbouw. Deze begrippen worden bij documentaire ook gebruikt om het onderwerp te onderzoeken en tot een filmplan te komen. Daarnaast wordt er gewerkt aan de samenwerking met de personages. Hoe bouw je een band op, zodat een personage je toelaat in zijn of haar leven? Wat is een goede scène of een goed interview? Voorop staat het denken in beelden, handelingen en geluid.

De cursus biedt ook een korte inleiding in de geschiedenis van de documentaire en behandelt de verschillende genres die documentaire te bieden heeft.

Cursusdata en docent

De cursus bestaat uit 8 bijeenkomsten van 3 uur en de groep bestaat uit maximaal 8 deelnemers.
Docent: Ditteke Mensink en Stella van Voorst van Beest (één groep met twee docenten).
Locatie: Herengracht 613 te Amsterdam.
Kosten: € 725

Lesdata voorjaar 2024
Acht dinsdagavonden van 19-22 uur.
Lesdata: 5, 12 en 26 maart, 9 en 23 april, 14 en 28 mei, 11 juni. 

Je kunt je inschrijven tot en met 16 februari.
Klik hier voor het aanmeldformulier voor de cursus.