Skip to main content

Vaak gestelde vragen cursussen

Geven jullie ook online schrijfcursussen?

Ja, je kunt je inschrijven voor een cursus op locatie in Amsterdam of voor een online cursus. 

De online cursus kan bijvoorbeeld uitkomst bieden wanneer je te ver weg woont om op en neer te kunnen reizen. 
De lessen worden gevolgd via Zoom (online videolessen).

Kan ik een keer online een les bijwonen?

Nu er technisch steeds meer mogelijk is krijgen we met enige regelmaat de vraag of een les die op locatie in Amsterdam plaatsvindt, incidenteel ook online bijgewoond kan worden door een videoverbinding, bijv. via Zoom. Dit is helaas niet mogelijk. 
  

In de coronaperiode hebben we ons best gedaan aan dit soort verzoeken tegemoet te komen voor deelnemers die in quarantaine moesten. Al snel bleek dat mensen ook in minder zwaarwegende omstandigheden ervoor kozen een les online bij te wonen, met als resultaat dat er iedere les wel een paar mensen online waren. In de ervaring van veel docenten en deelnemers kwam dit de kwaliteit van de les niet ten goede. Vandaar dat we hebben besloten dit niet meer te faciliteren. 
Dus als je weet dat je een paar keer niet fysiek bij de cursus aanwezig kunt zijn, overweeg dan deel te nemen aan de cursus die geheel online is, of stel je deelname uit tot een latere periode. 
In verband met de privacy van andere deelnemers, is het ook niet mogelijk opnames van lessen terug te kijken als je er niet kunt zijn. 

Welk niveau moet ik hebben om een cursus te kunnen doen?

In principe kan iedereen de Basiscursus volgen. De cursus Filmscenario is voor gevorderden, je dient de basiscursus te hebben gevolgd of deze kennis op een andere manier te hebben opgedaan, bijvoorbeeld door werkervaring in het filmvak. Als je twijfelt, neem dan contact met ons op.
Onze cursussen worden in het Nederlands gegeven, dus je moet de Nederlandse taal goed beheersen. 

Hoe zit het met annuleren?

Een aanmelding kan te allen tijde kosteloos worden ingetrokken. Aanmeldingen waarvan de factuur niet op tijd wordt betaald komen automatisch te vervallen, maar indien je hebt besloten van deelname af te zien, stellen we een bericht op prijs.
Indien je hebt betaald en dus bent ingeschreven kun je tot twee weken voor de dag van de eerste cursusbijeenkomst kosteloos annuleren. Je krijgt dan het volledige cursusbedrag teruggestort. Indien je minder dan twee weken voor het begin van de cursus annuleert, maar nog voor de dag van de eerste cursusbijeenkomst, krijg je 75% van het cursusbedrag retour. Op de dag van de eerste cursusbijeenkomst of nog later is annuleren niet meer mogelijk.
Annuleren kan per e-mail. Je ontvangt een bevestiging van je annulering per e-mail.

Wanneer beginnen de cursussen?

De Scenariovakschool biedt de Basiscursus aan in drie perioden, met startdata in oktober, januari en april. De lessen van deze cursus zijn doorgaans iedere week.
De cursus Filmscenario start in oktober of in februari. De lessen van deze cursus zijn doorgaans om de week.
Kijk voor actuele lesdata op de pagina van de cursus die je wenst te volgen.

Wat zijn de kosten?

De Basiscursus kost € 545, de cursussen Filmscenario, Documentaire en Serie kosten € 745. 
De prijzen voor de cursussen op locatie zijn hetzelfde als voor de online cursussen.

De cursus Scriptontwikkeling en scriptcoaching hangt af van het aantal bijeenkomsten, de prijs staat vermeld bij de cursusomschrijving.

Kan ik het bedrag voor een cursus in termijnen betalen?

Nee, een cursus moet vooraf in zijn geheel worden betaald.

Hoe laat begint mijn les?

Avondlessen zijn altijd van 19.00 tot 22.00 uur. Op zaterdagochtend is er les van 10.00 tot 13.00 uur en op zaterdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur. Het gebouw is vanaf een halfuur voor aanvang van de lessen toegankelijk.

Ik ben te laat met inschrijven en wil graag alsnog een cursus volgen, kan dit?

Ook na de uiterste inschrijfdatum kun je je nog inschrijven, je kunt dan uiteraard alleen deelnemen als er nog plaats is. Je kunt altijd contact met ons opnemen om te informeren of er nog plaats is bij een bepaalde cursus. 

Waar is de leslocatie?

Zie de pagina route voor een routebeschrijving.

Kan ik na een cursus worden toegelaten tot de opleiding?

De afronding van de Basiscursus geeft geen garantie op toelating tot de deeltijdopleiding; ook oud-cursisten dienen de toelatingsprocedure te doorlopen en werk in te zenden. Uiteraard kan dat werk zijn dat in de cursus tot stand is gekomen. Vermeld in je motivatiebrief altijd welke cursus(sen) je hebt gevolgd en bij welke docent. Bij twijfel omtrent toelating zal de toelatingscommissie contact opnemen met je cursusdocent. Zijn of haar oordeel kan van doorslaggevend belang zijn.

Hoe groot zijn de cursusgroepen?

De groepen bij de Basiscursus bestaan uit maximaal 10 deelnemers voor de cursus op locatie, en maximaal 8 deelnemers bij de online variant, met uitzondering van de verkorte basiscursus in juni (max. 12).
De cursus Filmscenario telt zowel op locatie als online maximaal 8 deelnemers.

Hoe groot is de werkdruk, en krijgen cursisten huiswerk?

Voor alle cursussen geldt dat er schrijfopdrachten worden gegeven waar de deelnemers thuis aan dienen te werken. Evenals voor studenten van de opleiding geldt voor cursisten dat ze zelf de inspanning moeten leveren die nodig is om vat te krijgen op materiaal en vorm. Reken dus op een huiswerkdruk van ten minste enkele uren per week. Algemeen gesproken geldt: hoe meer tijd je thuis aan de opdrachten besteedt, hoe meer je van de cursus zult leren.

Wanneer ben ik ingeschreven voor een cursus?

Je staat voor de cursus ingeschreven zodra wij je betaling hebben ontvangen. Na ontvangst van je aanmelding via de website ontvang je per e-mail een factuur, die je kunt voldoen met een bankoverschrijving of via iDeal (aanbevolen). 

Is het zeker dat ik mee kan doen met de cursus?

Wij doen ons uiterste best iedereen die zich op tijd inschrijft een plaats te bieden. Toch kan het ook bij tijdige inschrijving voorkomen dat een cursus vol zit. Je krijgt daarover zo spoedig mogelijk bericht en je betaling wordt teruggestort. Plaatsing geschiedt op volgorde van inschrijving (dat gelijk is aan het moment van betaling), dus hoe eerder je de factuur voldoet, hoe kleiner het risico dat er misschien geen plaats meer voor je is bij de cursus.

Kan mijn factuur naar een organisatie, bijv. een bedrijf?

Het aanmeldformulier biedt de mogelijkheid een afwijkend factuuradres op te geven, bijvoorbeeld als een bedrijf of organisatie de factuur voor je gaat betalen. Ook dan geldt nog steeds dat je pas bent ingeschreven op het moment dat de factuur is voldaan. De ervaring leert dat grotere organisaties vaak traag zijn met betalen, waardoor je deelname aan de cursus in gevaar kan komen. Als je niet zeker weet of je factuur op tijd betaald zal worden, raden we je aan de factuur in eerste instantie zelf te voldoen. Zodra wij dan een tweede betaling voor je factuur ontvangen, storten we de eerste betaling meteen naar jou terug.