Skip to main content

Ditteke Mensink

Ditteke Mensink is documentairemaker en schrijver. Haar werk wordt niet alleen in Nederland gepresenteerd, maar ook op internationale festivals. Mensink won diverse prijzen, waaronder in 2010 een Gouden Kalf voor haar film Farewell in de categorie Beste Lange Documentaire.

In haar werk wordt ze gedreven door verwondering. Met een open blik observeert ze haar hoofdpersonen en hun wereld. Ze volgt hen, met oog voor detail, tijdens een cruciale fase in hun leven. Tekenend voor Mensink is haar aandacht voor een poëtische beeldtaal, die ze combineert met een krachtige verhaallijn. Daardoor ontstaat niet alleen ruimte voor de verbeelding, maar biedt ze de kijker en de luisteraar ook houvast. Haar werk is concreet en nooit abstract. Ze kiest telkens nieuwe thema’s en zoekt nieuwe vormen die bij het verhaal passen. Mensink maakt gebruik van beeld, animatie, literaire teksten, filmisch- en auditief materiaal.

Sinds 1991 maakte Ditteke Mensink diverse documentaires waaronder Tony, een observatie in Pieter Baan Centrum, De Claim, De confrontatie en Terwijl het liefde was. Ze werkte mee aan verschillende radio- en tv-programma’s, zoals de documentaires De Buurvrouw en Zoeken naar Zieltjes en het VPRO-programma Plots. Mensink heeft een ruime ervaring als docent documentaire, als coach bij diverse projecten en talentontwikkelingstrajecten, als commissielid bij diverse fondsen en met bestuurswerk voor de eigen branchevereniging DDG.